Sergiu MANEA și Mihaela BÎTU, numiți la conducerea Consiliului Patronatelor Bancare

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizația patronală a sectorului bancar românesc, a decis numirea lui Sergiu MANEA, CEO al Băncii Comerciale Române, ca Președinte al Consiliului Director al CPBR. De asemenea Mihaela BÎTU, CEO al ING Bank, a fost numită în funcția de vicepreședinte.

De asemenea, Feza Tan, CEO interimar al UniCredit Bank l-a înlocuit în Consiliul Director al organizației patronale pe Răsvan RADU, după plecarea acestuia de la conducerea băncii. Ceilalți membri ai Consiliului Director al CPBR sunt Francois Bloch, CEO al BRD-Société Générale, care deține și funcția de Trezorier și Zdenek Romanek, CEO al Raiffeisen Bank. Sergiu MANEA a mai fost președinte al CPBR și în perioada 2017-2020. Acesta îi succedă lui Răsvan RADU la finalul mandatului său de trei ani la conducerea Consiliului Director al organizației patronale.

„Doresc să mulțumesc membrilor pentru încrederea acordată, pentru un nou mandat la conducerea CPBR, organizație care va împlini anul viitor 10 ani de existență. Vom continua să ne urmăm vocația de promotori ai dialogului în cadrul unui sector bancar modern și responsabil, mai ales în contextul noii legislații privind dialogul social” a declarat Sergiu MANEA.

Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, intrată în vigoare la sfârșitul anului trecut, a stabilit noi premise și obligații pentru dialogul social la nivel sectorial. Unul dintre obiectivele acestei legi a fost acela de a încuraja dezvoltarea mișcării sindicale în acord cu recomandările Organizației Internaționale a Muncii, cu scopul creșterii numărului de contracte colective de munca si implicit a gradului de protecție a drepturilor salariaților. Potrivit noii legi, oricare dintre partenerii de dialog social implicați în negocierea colectivă la nivel de sector, în situația în care numărul de angajați din companiile membre ale organizațiilor patronale semnatare este mai mare decât 35% din numărul total al angajaților din sectorul respectiv, poate solicita extinderea contractului colectiv de munca la nivelul tuturor unităților din sector.

Băncile membre CPBR, care împreună au peste 48% din angajații sectorului bancar, au inițiat și negociat încă din anul 2018 primul contract colectiv de muncă la nivelul sectorului de activitate aplicabil la nivel de grup de unități. La acest moment este în vigoare, până în luna mai 2024, cel mai recent contract colectiv de muncă negociat la nivelul sectorului, aplicabil la nivel de grup de unități.

CPBR este parte a Federației Patronale a Serviciilor Financiare – FINBAN, afiliată la Confederația Patronală CONCORDIA, reprezentativă la nivel național. Prin afilierea sa la Concordia, CPBR are reprezentanți nominalizați ca membri în Comitetul Economic și Social European (CESE) și în Plenul Consiliului Economic și Social din Romania (CES). CPBR participă prin intermediul Concordia și la Consiliul Național Tripartit de Dialog Social – CNDTS, Comisiile de Dialog Social de la nivelul ministerelor, autorităților publice centrale și locale, având o contribuție activă la perfecționarea legislației și la deciziile autorităților publice în urma procesului de consultare prevăzut de lege.

Cele cinci bănci care compun CPBR în prezent sunt BRD-Groupe Société Générale, Banca Comercială Română, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank.