CPBR și federațiile sindicale ale sectorului bancar anunță inregistrarea noului Contract de Munca

București, 21 mai 2024 – Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizația patronală reprezentativă a sectorului bancar românesc și cele două federații sindicale reprezentative au marcat astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Diversității Culturale pentru Dialog și Dezvoltare, înregistrarea de către autoritățile naționale competente a noului Contract Colectiv de Muncă pentru sectorul bancar semnat în contextul creat de noua Lege a Dialogului Social.   

Atașament: CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCĂ NEGOCIAT LA NIVELUL SECTORULUI DE NEGOCIERE COLECTIVĂ „40. ACTIVITĂȚI BANCARE”

Cele doua federații sindicale reprezentative care au semnat contractul – Federația Sindicatelor din Industria Financiara (FSIF) și Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB) – au anunțat încă dinaintea începerii negocierilor cat si la momentul semnării ca vor cere extinderea acestuia la nivelul întregului sector bancar. Acest deziderat poate fi îndeplinit prin avizarea de către Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, prezidat de Primul Ministru al României și având in componenta confederațiile sindicale si patronale reprezentative, urmata de emiterea unei Hotărâri de Guvern.

„Am ales această zi dedicata in plan mondial si dialogului pentru dezvoltare fiindcă acum 10 ani, când a fost înființat CPBR, acesta a fost unul dintre obiectivele principale ale organizației noastre patronale. Dezvoltarea necesita dialog constructiv, probat deja în industria noastră de acest al treilea contract semnat. Ne bucuram ca in contextul noii legislații putem afirma ca avem un dialog consistent si de impact cu partenerii noștri, pentru viețile oamenilor, colegi si clienți deopotrivă,” a declarat Sergiu Manea, Președintele Consiliului Director al CPBR cu ocazia întâlnirii.

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a instiintat semnatarii asupra inregistrarii contractului in data de 13 mai a.c. Potrivit noii legi a dialogului social, oricare dintre partenerii de dialog social implicati in negocierea colectiva la nivel de sector, in situatia in care numarul de angajati din companiile membre ale organizatiilor patronale semnatare este mai mare decat 35% din numarul total al angajatilor din sectorul respectiv, poate solicita extinderea contractului colectiv de munca la nivelul tuturor unitatilor din sector.

Pentru inceput, noul contract colectiv de munca va fi aplicabil doar salariatilor bancilor membre CPBR, anume Banca Comerciala Romana (BCR), BRD-Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank, la fel ca si cele doua contracte colective precedente negociate la nivel de sector dar aplicabile la nivel de grup de unitati. Cele cinci banci membre CPBR angajeaza circa jumatate din numarul lucratorilor din sectorul bancar din Romania. Federatia sindicala FSIF are printre membrii sai sindicate la nivel de unitate din BCR, BRD-GSG si UniCredit Bank, in timp ce federatia sindicala FSAB are sindicatul Raiffeisen Bank ca membru care e reprezentat si la nivel de parte patronala in CPBR.

„O spun cu emotie, sarbatorim un moment istoric in sistemul bancar. Semnarea acestui contract colectiv de munca ce va putea fi extins la nivelul intregului sector, cred eu ca arata dovada respectului reciproc intre sindicate si patronate”, a spus Adela Badescu, Presedinta FSIF. „N-a fost o negociere usoara, insa a fost o negociere provocatoare si frumoasa.”
La rândul său, Paraschiv Constantin, Președintele FSAB, a subliniat că „deși cultura sindicatelor e diferită de cea a patronatelor, am dovedit ca a existat capacitatea de a trece peste anumite obstacole si sa avem un contract colectiv de munca la nivelul unui sector important de activitate din Romania”.

Președintele FSAB a subliniat faptul că sectorul bancar este singurul din economie care are un contract colectiv de muncă semnat în acest moment.

Prezentul contract prevede creșteri, în două tranșe, începând cu luna iunie a acestui an, ale salariului minim brut superior celui la nivel național, cât și acordarea de plăți compensatorii, dar și noi prevederi privind egalitatea de șanse și interzicerea hărțuirii. Contractul colectiv de muncă semnat astăzi nu înlocuiește contractele colective semnate la nivel de unități bancare, ci asigură un set minimal de beneficii privind protecția salariaților din mai multe bănci. CPBR este singura organizație patronală reprezentativă din sectorul economiei private care a semnat până în prezent alte două contracte de muncă similare cu federațiile sindicale reprezentative din sector.

Legea nr. 367/2022 privind dialogul social a stabilit noi premise și obligații pentru dialogul social la nivel sectorial. Unul dintre obiectivele acesteia a fost acela de a încuraja dezvoltarea mișcării sindicale în acord cu recomandările Organizației Internaționale a Muncii, cu scopul creșterii numărului de contracte colective de munca si implicit a gradului de protecție a drepturilor salariaților.