Băncile membre CPBR și societăți de leasing asociate semnează noul contract colectiv de muncă și acordul privind telemunca

Băncile membre ale Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizația patronală a băncilor și societățile de leasing aparținând acelorași grupuri bancare, au semnat noul Contract Colectiv de Muncă (CCM), al doilea de acest fel negociat la nivelul sectorului financiar-bancar și aplicabil la grup de unități.

Federația Patronală a Serviciilor Financiare din România – Federația FinBan, din care fac parte CPBR și Patronatul Leasingului și al Creditului (PLCR), a semnat noul contract colectiv de muncă pentru o durată de doi ani cu partenerul său sindical de negocieri, Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB) în cadrul unei ceremonii la care au participat lideri sindicali și executivi ai băncilor și societăților de leasing.

La semnare au participat domnul Bogdan Iuliu Hossu, președintele Confederației Sindicale „Cartel Alfa”, din care FSAB e parte, cât și executivi ai Confederației Patronale Concordia, unde Federația FinBan e membră. Aceștia au subliniat faptul că cele două federații, sindicală și patronală, au reușit să asigure continuitatea existenței unuia dintre puținele contracte colective de muncă de la nivelul tuturor sectoarelor de activitate din România.

„Mulțumim părții patronale pentru efortul de a iniția discuțiile pentru acest nou contract încă din timpul stării de alertă, pe perioada pandemiei și de a finaliza negocierile în timp util,” a declarat domnul Constantin PARASCHIV, Președintele FSAB, cu ocazia semnării. „Considerăm că am obținut drepturi minimale semnificative pentru colegii noștri, chiar în condițiile lipsei actuale de predictibilitate la nivelul economiei, ceea ce nu-i puțin lucru.”

Printre beneficiile identificate de liderul sindical sunt obținerea unui salariu minim brut de 3300 lei, în creștere de la nivelul de 2500 de lei stabilit prin contractul colectiv precedent, semnat la finalul anului 2018. De asemenea, s-a obținut creșterea numărului de salarii compensatorii în special pentru angajații cu vechime mai mare. Astfel, pentru o vechime între 5-10 ani, numărul de salarii compensatorii va crește de la două la trei; între 10-15 ani vechime, de la trei la cinci salarii, iar peste 15 ani vechime, angajații vor primi șase salarii compensatorii, față de nivelul anterior de 4 salarii.

La rândul sau, domnul Sergiu MANEA, președintele executiv al Băncii Comerciale Române, care a semnat contractul din partea patronală din funcția de membru al Consiliului Director al Federației FinBan, a afirmat: „Ne bucurăm că reușim să menținem această continuitate a vocației noastre patronale, prin eforturile patronatului bancar, al FSAB și al colegilor noștri din PLCR. Semnarea acestui nou contract arată preocuparea membrilor noștri de a crea predictibilitate pentru colegii noștri, fiecare dintre entitățile noastre membre urmând să aplice principiile și condițiile din acest acord”.

Cu aceeași ocazie, a fost semnat și noul Acord privind Telemunca, care înlocuiește și abrogă prevederile acordului similar încheiat la finele anului 2018 ținând cont de noile realități tehnologice din domeniul digitalizării, de legislația privind datele personale ale angajaților și de experiență și opțiunile privind munca de la distanță dobândite în timpul pandemiei COVID-19, care a stimulat această practică atât în rândul angajaților, cât și al angajatorilor.

Celelalte beneficii aferente contractului colectiv de muncă anterior semnat la finele anului 2018 rămân neschimbate. Printre acestea se numără contabilizarea timpilor de deschidere și închidere a unităților ca timp de lucru și intră în programul de lucru de 8 ore, ajutor financiar pentru evenimente speciale (naștere/adopție copil, deces membru al familiei), minimum 21 de zile lucrătoare concediu de odihnă anual pentru 0-5 ani vechime în aceeași unitate, 22 zile la peste 5 ani vechime, 3 zile libere pentru evenimente speciale.

Prevederile contractului și ale Acordului privind Telemunca se vor aplica unui total de circa 23 000 de persoane.

Instituțiile de credit membre CPBR care au participat la negocierile contractului colectiv și care și l-au asumat în urma semnării acestuia sunt Banca Comerciala Română, BRD-Groupe Société Générale, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank, care împreună angajează peste 22 000 de salariați, adică aproape jumătate din numărul total de lucrători din sectorul bancar românesc. Societățile de leasing membre PLCR care au semnat contractul sunt BCR Leasing IFN S.A., BRD SogeLease IFN S.A., Raiffeisen Leasing IFN S.A. și Unicredit Leasing Corporation IFN S.A.

Pentru mai multe informații despre inițiativele CPBR, vă rugăm să vă adresați întrebările pe adresa de e-mail office@cpbr.ro.