Declaratie CPBR la Proiectul de Lege privind contractele de credit pentru consumatori garantate cu bunuri imobile
In ceea ce priveste „Proiectul de Lege privind contractele de credit pentru consumatori garantate cu bunuri imobile” initiat de catre ANPC, bancile membre ale CPBR saluta initiativa de a se incerca transpunerea Directivei 17 a UE din 2014, insa considera ca datorita complexitatii situatiilor ce pot fi generate de prevederile acestuia si a impactului considerabil pe care l-ar avea asupra unor asemenea contracte, e necesara o consultare extensiva cu membrii sectoarelor financiar-bancar si imobiliar.
Astfel, dupa studierea Proiectului de Lege mentionat mai sus, membrii CPBR au solicita ANPC prelungirea perioadei de consultare publica cu cel putin 90 de zile, pentru a permite (1) elaborarea unui studiu de impact si (2) identificarea solutiilor optime in beneficiul consumatorilor si in spiritul Directivei 2014/17/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 februarie 2014.
In plus, CPBR a supus atentiei ANPC inauntrul perioadei de consultare publica care a expirat pe 5 martie a.c. si un set de observatii preliminare. Din punctul de vedere al CPBR, acestea tin inclusiv de faptul ca in exercitiul sau de a transpune in legislatia nationala Directiva 2014/17/UE, ANPC realizeaza o transpunere excesiva si chiar contrara a Directivei si/sau a institutiilor de drept national. Mai mult, ANPC, prin proiectul pe care-l avanseaza, pare sa propuna o interventie a statului in pretul contractelor, contrar mecanismelor economiei de piata.
Nu in ultimul rand, proiectul ANPC stipuleaza si aplicabilitatea legii pentru contractele in curs de derulare la data intrarii in vigoare a acesteia, ceea ce situeaza impotriva literei si spiritului Directivei, care mentioneaza in mod expres ca aceasta nu poate fi aplicata retroactiv. Credem ca avem de-a face deci inclusiv cu o interpretare eronata a acquis-ului comunitar, motiv pentru care consideram ca e necesara o discutie extrem de serioasa asupra acestui proiect de lege.